Binnenkort in De Kapel

  • 16 okt Leeskring Erasmus. Drs. Katrijne Bezemer
  • 25 nov Religieuze bijeenkomst. Nel Verburg: Spiegels van God
  • 29 nov Podium de kApel - Twee duo's cello en piano
  • 02 dec Lezing. Drs. Flip Hammann: Stupor mundi; Keizer Frederik ll Hohenstaufen (1194-1250)
  • 09 dec Lezing. Wim Leys: Leven en werk van Annie Besant (1847-1933)

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Mr. Jan Willem Houthoff: De derde weg

Aanvang: 10.30 uur

Ooit vertelde ik aan een jeugdvriend, dat ik boeddhistische boeken las en lezingen van een Tibetaanse leraar volgde. ‘Oh’, zei hij, ‘dus je bent geen christen meer’. Ik keek hem stomverbaasd aan: ‘Hoezo niet?’. Op mijn meditatiealtaartje stonden Boeddha en Maria naast elkaar.

De tijd van de verzuiling ligt ver achter ons. Wat geloven wij? Hebben we nog wel een vast geloof? Of is het een beetje van alles wat, een eigen allegaartje, een slappe soep zonder enige voedingswaarde?

Er is een derde weg, de weg tussen verzuiling en vervlakking. De weg van openstelling voor de verscheidenheid van religies en levensbeschouwingen. Dat leidde aanvankelijk tot verwarring, maar tenslotte tot inzicht.

Alle dualiteit en verscheidenheid vloeit voort uit eenheid. Die eenheid is niet in woorden te vatten, niet te stollen in een nieuwe religie of filosofie. Het is een onuitsprekelijke ervaring, die aan alle verscheidenheid voorafgaat. 

Mr. Jan Willem Houthoff heeft rechten en theologie gestudeerd aan de rijksuniversiteit te Leiden. Van 2003-2007 was hij voorzitter van de Boeddhistische Unie.