Binnenkort in De Kapel

  • 14 dec Kerstsamenzang met het Duin en Kruidkoor
  • 14 dec Maurice van Schoonhoven en Bernd Brackman Chopinserie in Optima Forma
  • 16 dec Lezing. Dr. Rico Sneller: Het goede leven tussen extase en hysterie. Ludwig Klages en de ziel
  • 23 dec Advents-Kerstviering
  • 21 feb Podium de kApel - Jong Talent Kamermuziek

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Drs. Anne Mieke Backer

Aanvang: 10.30 uur

 

Hoe een jonge prinses in de begindagen van het protestantisme een moreel ankerpunt vond in haar tuin.

 

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog(1568-1648)-tegenwoordig: de ‘Nederlandse Opstand’geheten - moet de prinses van Chimayvluchten. Zij kan zich niet verenigen met het Roomse gezag en vestigt zich in Leiden, waar de kersverse op humanistische leest geschoeide Hogeschool allerlei gelijkgestemden aantrekt. Er wordt onder meer gediscussieerd over een nieuwe kijk op de Schepping.Tuinieren en bloemkweken worden voor haar niet alleen een troostrijke bezigheid, maar groeien uit tot een daad van moreel verzet en beschaving.

 

In de huidige tijd, waarin sommigen zich ook machteloos voelen ten opzichte van het wereldnieuws over oorlogsgeweld, zijn de levenslessen van deze bijzondere prinses nog altijd actueel.

 

Anne Mieke Backer studeerde kunstgeschiedenis te Neuchâtel en voltooide haar opleiding aan de AKI Kunstacademie, waar zij in 1974 afstudeerde in buitenruimtelijke monumentale vormgeving bij Prof. Hardy. Zij is werkzaam als buitenruimtelijk ontwerper en als auteur van boeken en artikelen over tuin- en landschapshistorie.